Behöver skriva av mig lite!

Hänt väldigt mkt nu, så behöver skriva av mig lite!

Har fått diagnosen PCOS. Som gör att man får svårigheter att skaffa barn. Man producerar ägg men har ingen ägglossning. Vi har försökt lite löst i över ett år nu, men har ju förstått att det inte har funkat eftersom man får väldigt oregelbunden mens. Har haft mens 5 gånger sen jag blev gravid med Maja och alla gånger det här året.
Fick mini-piller utskrivet efter att vi fått Maja, de gjorde att jag slapp mensen helt. Slutade med dem i aug-09 och fick inte min mens förrän i feb i år. Då blödde jag i 6 veckor innan jag sökte hjälp på gynakuten på DS. Där sa det att livmoderväggen, där ägget fäster vid graviditet, var 12 mm tjock, ska bara vara 2-3 mm. Men de trodde att det berodde på att jag inte hade haft mens förrän nu. Så fick ett hormonpreparat utskrivet som jag skulle äta i 10 dagar (gjorde så jag slutatde blöda) sen vänta 15 dagar så skulle mensen komma igen. Och så höll jag på i 3 månader men sista mensen skulle komma i juni men den kom inte på hela sommaren utan nu i sep. Och efter att ha blödit i 2 veckor så ringde jag gyn i Jakobsberg och fick komma samma eftermiddag. Träffade en gynokolog som undersökte mig med ultraljud. Hon såg då de typiska äggblåsorna med ägg som låg i rad som ett pärlhalsband. Hon sa även att livmoderväggen var 16 mm då. Skickade mig till lab och skrev ut p-piller så jag skulle få ordning på mensen. Efter 1.5 vecka kom provsvret och då var det PCOS.

Under veckan när jag gick och väntade på provsvaret så såg jag i metro att KS skulle ha en studie med kvinnor som har PCOS. Så jag sökte dit och kom med. Studien går ut på att se om man genom viktminskning och diet kan få regelbunden mens och ägglossning.

Var på första träffen den 20 okt. Och då fick jag träffa läkaren som håller i det hela. Han gjorde en grundlig gyn-undersökning med UL. Han ställde frågor hela tiden under undersökningen och en av frågorna var om jag har haft myom (godartade cystor), inte vad jag vet svarade jag. Han såg även att väggen var 20 mm då. Nästa gång jag ska dit blir i Januarie någon gång, eftersom den första gyn. skrev ut p-piller så måste det gå 3 månader innan KS tar sina prover.
Men då ska de göra en stor undersökning som tar 4-5 timmar. De tar 3 olika biopsier, en i livmodern, en i fettvävnaden i magen och en i muskeln i låret. Och sen en kroppsröntgen för att se hur många procent fett, muskler och skelett min kroppen består av. Jag får även träffa en dietist för hjälp att äta rätt och så får jag ett träningskort på Friskis och Svettis.

Som följd av det här har jag och Jenny börjat träna på gymmet i Jakobsbergs simhall. Får ju ett årskort från jobbet. Så i Tisdags var vi där första gången. Det var tugnt, men förhoppningsvis så kommer det ju gå lättare och jag går ner i vikt!

I dag när jag kom hem så låg det ett brev i lådan från Löwet där det stod att på det senaste cellprovet som jag tog för någon månad sen så har de hittat cellförändringar. Men det kan ju vara ingenting oxå. Men man blir ju lite nojig. Ska dit på torsdag och ta nya prover sen så får vi se hur det går.

Jag blir lite orolig när det är så mkt på en gång. Och inte blir det bättre med själsfriden när det är mkt på jobbet. Men det är ju sånt jag inte kan ta upp här...


Var skönt att få skriva av sig lite. Ska försöka uppdatera här inne om hur det går både med gyn och med vikten.







RSS 2.0